Geschiedenis van onderzetters: van karton tot leer

History of Drink Coasters: From Cardboard to Leather

Alles in deze wereld van ons heeft een groot aantal kleurrijke oorsprongsverhalen die iedereen die iemand is zeker zal bevallen. Zelfs je typische, altijd doelgerichte onderzetters hebben hun oorsprongsverhaal en achtergrond. Vandaag leren we meer over hoe alles begon, van karton tot leer.

Wat is een onderzetter?

Een onderzetter, ook wel een onderzetter voor drankjes, een houten onderzetter voor dranken of een bierviltje genoemd, is een functioneel item dat wordt gebruikt om op drankjes boven een bepaald oppervlak te rusten. Ze dienen als bescherming voor het oppervlak van tafels of andere oppervlakken waar gebruikers gewoonlijk hun drankjes neerzetten.

U kunt een onderzetter ook op de bovenkant van dranken gebruiken om aan te geven dat die drank nog niet op is of bovendien om elke vorm van besmetting, meestal door insecten, te voorkomen. Ze kunnen ook voorkomen dat warme dranken doorbranden op het tafelblad.

Pubs zijn de meest gebruikelijke plaatsen waar u onderzetters voor drankjes verspreid over tafeloppervlakken en anderszins zult hebben. Deze onderzetters worden niet alleen gebruikt om het tafeloppervlak te beschermen, maar zijn meestal gemaakt van papier, worden ook gebruikt om condensdruppels langs de zijkanten van het drinkglas te absorberen of dienen zelfs als een ad-hoc notitieboekje.

Tegenwoordig worden deze onderzetters vaak gebrandmerkt met handelsmerken of alcoholreclame, passend gedaan om de drank of drank in het glas zelf te promoten. Drinkonderzetters moeten niet worden verward met barmatten die meestal rechthoekig zijn, gemaakt van stukjes rubber of een absorberend materiaal, en worden gebruikt om werkbladen te beschermen en de verspreiding van gemorste drankjes in een bar of pub te beperken.

Geschiedenis

De geschiedenis van onderzetters gaat ver terug. De eerste onderzetters waren expliciet ontworpen voor alleen karaffen of wijnflessen, met als enige doel dat ze op het oppervlak van de eettafel konden worden geschoven (of "onderzetters") nadat de bedienden met pensioen waren gegaan. Ze werden algemeen gebruikt na ongeveer 1760. Deze vroege versies namen de vorm aan van ondiepe dienbladen of schalen gemaakt van hout, papier-maché, zilver of zilverplaat, bij voorkeur gebaseerd op de status van de plaats waar u het gaat gebruiken.

In de 19e eeuw maakten velen zich meer zorgen over wat er in de drankjes zou kunnen komen dan wat er op het meubilair zou kunnen komen. Houd er rekening mee dat de luxe van koude dranken een relatief modernere uitvinding is. Vóór de uitvinding van koelkasten en ijs die direct verkrijgbaar waren, werden drankjes in die tijd alleen koel bewaard in plaats van koud gehouden. Condensatie was dus niet het belangrijkste probleem. De noodzaak van het uur van die tijd was om te voorkomen dat insecten en vuil de inhoud van de pinten binnendringen.

Friedrich Horn, een Duitse drukkerij, introduceerde de eerste kartonnen bierviltjes in 1880. In 1892, twee (2) jaar later, vervaardigde Robert Sputh uit Dresden, Duitsland, de eerste bierviltjes gemaakt van houtpulp, toen de kartonnen mat langzaam verouderd raakte. Aan het begin van de industriële revolutie mocht houtpulp worden gevormd en vervolgens machinaal worden geperst, vergeleken met het nogal omslachtige proces om dit handmatig te doen, waarmee het tijdperk van de massaproductie van onderzetters werd ingeluid.

De Watney-brouwerij introduceerde deze bierviltjes vervolgens rond de jaren 1920 in het Verenigd Koninkrijk, als reclame voor hun pale ale. In navolging daarvan begon het verpakkingsbedrijf Quarmby Promotions, opgericht in 1872, in 1931 met de productie van hun bierviltjes in Milnsbridge. Na overname door de Katz Group verplaatste het de productie naar Brighouse. Vervolgens verhuisde het in 2006 naar Morley, West Yorkshire, voordat het in 2009 werd gesloten.

Schoteltjes worden in de westerse cultuur ook al lang voor hetzelfde doel gebruikt. Bij het drinken van thee is het gebruikelijk om een ​​set bestaande uit een kop en schotel te gebruiken. Tegen het midden van de twintigste eeuw werden onderzetters gemaakt van veel verschillende materialen en stijlen voornamelijk vervaardigd voor huishoudelijk gebruik. Tegenwoordig zijn deze matten net zo gewoon als elk alledaags huishoudelijk stuk, ook gebruikt in de meeste restaurants en eetgelegenheden.

Maar sindsdien hebben pubs vierkante vilten en andere soortgelijke materialen gebruikt om bovenop hun pinten te plaatsen. Deze praktijk was niet de meest hygiënische oplossing vanwege de vaak doorweekte vierkanten die werden gebruikt en hergebruikt, allemaal zonder het voordeel dat ze tussendoor op de juiste manier werden gewassen.

Vervaardiging

Drankonderzetters worden meestal gemaakt van karton met een hoog gramsgewicht, maar kunnen ook worden gemaakt van meerdere lagen tissuepapier. Soms zijn ze ook gemaakt van speksteen, metaal, hout en siliconenmaterialen. Essentiële parameters voor bierviltjes die algemeen worden overwogen, zijn waterabsorptie, nat wrijven en bedrukbaarheid.

Vrij recent zijn glazen onderzetters met lege frames een trend geworden. Klanten krijgen de mogelijkheid om hun onderzetters te personaliseren, doordrenkt met hun unieke foto's of ontwerpen. In de afgelopen jaren hebben sommige fabrikanten van bierviltjes hun productieproces herzien, waardoor goedkopere kleinschalige bestellingen mogelijk zijn. Deze aanpassing heeft geleid tot de uitbreiding van het bereik dat bierviltjes kunnen realiseren. Individuen kunnen er nu voor kiezen om op maat gemaakte bierviltjes te laten maken en drukken voor bruiloften en politieke partijen, en ze te gebruiken om campagneboodschappen over te brengen.

De meeste onderzetters kunnen worden gerecycled, maar sommige zijn wegwerpbaar. De United States Environmental Protection Agency heeft de volgende voordelen van het recyclen van onderzetters opgesomd:

  • Het spaart natuurlijke hulpbronnen zoals hout, water en mineralen.
  • Het vergroot de economische zekerheid door het aanboren van binnenlandse materiaalbronnen.
  • Het bespaart veel energie.

Lezen: Ontwerptips voor moderne onderzetters voor uw merkherkenning

Materialen

De onderzetters en bierviltjes van tegenwoordig zijn er in alle soorten materialen, vormen en maten. Deze flexibiliteit maakt ze perfecte cadeau-opties rond de feestdagen, voor verjaardagen en speciale gelegenheden, of als een eenvoudig cadeau voor de liefhebber van ambachtelijk bier in je familie.

Op maat gemaakte onderzetters zijn ideaal voor de grotbar van elke jonge man of een minibar die je klaar hebt staan ​​voor gasten in je huis. Het is een goede deal om de ontwerpen van de onderzetters af te stemmen op de stijl van je mancave of minibar. Als je voor die doe-het-zelf-esthetiek gaat, kun je waarschijnlijk een aantal met de hand gesneden houten onderzetters hebben die zeker bij de rekening passen. Vergeet ook niet om een ​​houten onderzetter te bouwen om ze op te bergen wanneer ze niet in gebruik zijn.

Zoals versierd met aangepaste afbeeldingen, promoten, vermelden of adverteren drankonderzetters meestal bier, sterke drank of vrijwel elke drank. Sommigen kunnen ze echter ook gebruiken bij het promoten van drankgelegenheden, sportfranchises, bedrijven of speciale evenementen.

Sommige onderzetters zijn verzamelobjecten. De term "Tegestology" is samengesteld uit de Latijnse woorden "teges", wat "bedekken" of "mat" betekent, en "logos", wat "studie" of "de studie van" betekent. term wordt gedefinieerd als de praktijk of hobby van het verzamelen van bierviltjes of onderzetters, waarvan de beoefenaars bekend staan ​​als tegestologists.

Geschiedenis van onderzetters: afhaalrestaurants

Met als enig doel oppervlakken te beschermen tegen de kou of hete drank, krijgt u nu een breed scala aan keuzes voor uw onderzetters. Kies de beste voor uw voorkeur en een die het beste werkt voor uw drinkplezier.

Lees ook: Nuttige en meest creatieve promotionele artikelen

We hebben covers geproduceerd voor toonaangevende merken, waaronder

We zijn er trots op dat we FSC®-gecertificeerd zijn

Meer informatie >